Skocz do zawartości
Na forum sat-4-all.com obowiązuje bezwzględny zakaz oferowania sharingu oraz umieszczania linków do treści łamiących prawa autorskie.

WiWA Dream Player - podłączony transforamtorowy zasilacz przez pomyłkę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam tunerek Wiwa Dream Player i przy zastosowaniu oryginalnego zasilacza zaczęłme słyszeć dziwne dzwięki z niego i światełko diody na tunerku zaczęło lekko przygasać. NIe pomyślałem i podłączyłem zasilacz starego typu transformatorowy( myślałem że 12 volt to to jedyny parametr) i usłyszałem pstryknięcie po czym już tuner padł na dobre. Rozebrałem go ale przeraziło mnie upchanie elektroniki, chciałem znaleść jakiś bezpiecznik przy złączu w pierwszej kolejności by wyeliminować bezpiecznik ale nie widzę go (może się poprostu rozpadł). Zamieszczem zdjecia płytki proszę o sugestie za co w pierwszej kolejności warto się wziąść żeby po koleji wsztkiego nie wylutowywać ( prosżę o edycję zdjęcia i zaznaczenie podejrzewanego elementu). Dziękuję za rady

247904207_420509596380494_7676690901710286387_n.jpg

256662378_229027925993330_6198171797920133295_n.jpg

254583445_401093181677496_1691883614556883876_n.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

pomierz dławiki do masy czy zwarcia nie ma , ale nie wróże powodzenia , poza tym pcp wielowarstwowa więc z normalną lutownicą nie pochodź nawet

sorry nie spojrzałem na datę 😞

Edytowane przez hektor65
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 2.02.2022 o 05:46, badboy007 napisał:

A niby jaki zasilacz powinien być użyty jak nie transformatorowy ?

Zasilacz który podłączyłeś był typu transformatorowy.

Takie zasilacze w większości nie są stabilizowane,

przy różnych obciążeniach napięcie wyjściowe przyjmuje różne wartości nawet 14V.

Podłączenie takiego zasilacza w wiekszości uszkadza przetwornicę w tunerze.

Powinieneś urzyć zasilacza stabilizowanego, w większości są budowane bez transformatora sieciowego,

zastosowano w nich przetwornice.

Jeśli posiadasz miernik napięcia, możesz sprawdzić jakie jest napięcie wyjściowe na zasilaczu bez obciążenie,

to napięcie spowodowało uszkodzenie tunera.

Opublikowano

Tuner nie ma żadnej przetwornicy na wejściu tylko stabilizator napięcia, spokojnie mozna podłączyć wyższe napięcie i nie spalić tunera. Po prostu coś się uszkodziło w tunerze nie wiadomo dlaczego bo autor się nie odezwał wcale.