Skocz do zawartości
Na forum sat-4-all.com obowiązuje bezwzględny zakaz oferowania sharingu oraz umieszczania linków do treści łamiących prawa autorskie.

Google TV Chromecast

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nadchodzi czas, żeby wy*ebać już wszelkie chińskie wynalazki typu android box. Od kilku miesięcy mamy Chromecast Google TV, następcę Android (pseudo)TV. Nikt mnie nie przekona, że Xiaomi Mi Box 4K jest lepszy od najnowszego Chromecasta.

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Gadżet kompletnie nie potrzebny komuś kto ma TV z Androidem.

Poza tym to praktycznie to samo co Android w TV z którego Chromecast ma interfejs, poza tym jest bardziej ubogi jeśli chodzi o inteligentną  obsługę smart domu której praktycznie wsparcia w ogóle nie posiada. 

Przydaje się tylko jako dodatkowe urządzenie w sypialni czy kuchni do wsparcia urządzeń bez smart, ewentualnie zabrać z sobą w podróż i używać TV czy monitora obecnie dostępnego. 

Edytowane przez Ktosiu
Opublikowano
7 godzin temu, Ktosiu napisał:

Gadżet kompletnie nie potrzebny komuś kto ma TV z Androidem.

Zakupiłem niedawno.

Akurat nie mam TV z androidem.

Z zakupu i jego funkcjonowania jestem bardzo zadowolony.

Uruchomiłem na google TV google stadia (granie w chmurze), które jeszcze nie jest oficjalnie wspierane na tym sprzęcie. Można spokojnie pograć w Cyberpunk 2077.

Głównie używam aplikacji Netflix, prime video, CANAL+, YouTube Music, YouTube, TuneIn i Stadia, które działają bez żadnego problemu.

Pozdrawiam,

julek

Opublikowano (edytowane)

Czyli działa co ma działać na androidTV, co jest oczywiste skoro googleTV to androidTV. Dobrze, że kosztuje normalne pieniądze, źle że nie można korzystać z pilota IR. (Chyba)

W każdym bądź razie zachwyt autora wątku, że to jakaś super rewelacja, jest delikatnie pisząc przedwczesny.

Edytowane przez zdzislaw22
Opublikowano
1 godzinę temu, zdzislaw22 napisał:

źle że nie można korzystać z pilota IR. (Chyba)

Pilot od Google TV posiada nadajnik IR i można ustawić przyciski głośności, przycisk wyłączenia TV i przycisk przełączania wejść AV w telewizorze na sterowanie przez podczerwień.

Jeśli masz na myśli zastąpienie pilota Google, który działa przez bluetooth, uniwersalnym pilotem IR, są to inne sposoby komunikacji i jeden do jeden takiej zamiany nie zrobisz.

Jednak, uniwersalny pilot obsługujący telewizor obsługuje bez problemu sterowanie Google TV poprzez sygnały HDMI CEC.

Co do "super rewelacja" - używam Google Chromecast Ultra 4K od około 3,5 roku i jestem z jego funkcjonalności zadowolony.

Kupując nowszą wersję czyli Chromecast z Google TV, który w porównaniu do Ultra ma powiększoną funkcjonalność poprzez możliwość instalowania aplikacji i obsługę pilotem, to jak dla mnie rewelacja ?

Pozdrawiam,

julek

Opublikowano (edytowane)

Co nie zmienia faktu, że porównując do androidtv, co zrobił autor wątku, rewelacji nie ma.

P.s. mibox-a można sterować pilotem ir, więc jest dla mnie lepszy. Pozwala mi mieć jeden pilot do wszystkiego, działający tak jak ja chcę.

Opublikowano

3 godziny temu, zdzislaw22 napisał:

P.s. mibox-a można sterować pilotem ir, więc jest dla mnie lepszy. Pozwala mi mieć jeden pilot do wszystkiego, działający tak jak ja chcę.

Wyżej napisałem

3 godziny temu, julekjulek napisał:

Jednak, uniwersalny pilot obsługujący telewizor obsługuje bez problemu sterowanie Google TV poprzez sygnały HDMI CEC.

Możesz bez problemu używać jednego pilota.

Mibox masz gdzieś na wierzchu z dostępem do odbiorczej diody podczerwieni.

Chromecast z Google TV (fizyczny sprzęt, mały krążek) masz podłączony do HDMI TV i raczej jest schowany za telewizorem co zupełnie nie przeszkadza w jego obsłudze pilotem od TV lub dedykowanym.

Nie neguję funkcjonalności Mibox i podobnych przystawek, które uważam za bardzo dobry sprzęt, ale jeśli chodzi o mnie, to wolę urządzenia firmowane przez Google.

Między Android TV i Google TV jest pewna różnica polegająca na innym mechanizmie agregowania proponowanych treści.

Tytuł wątku to "Google TV Chromecast" i wyżej wyraziłem swoją pozytywną opinię na temat zarówno sprzętu jak i oprogramowania zawartego w Google TV.

Pozdrawiam,

julek

• Zagłosuj (+1) 1
Opublikowano (edytowane)

Chyba nie zrozumiałeś moich wypowiedzi. Nie odnoszę sie w nich do twoich, tylko autora wątku.  Chyba dość jasno to pisałem. 

Ciesze sie ze jestes zadowolony, ale! to i tak nadal androidtv i funkcjonalnie to to samo co mibox, wiec autor watku przesadził z zachwytami. I tyle. Nikogo do niczego nie namawiam. Stwierdziłem tylko fakt.

P.s. Co do pilota uniwersalnego tv. Nie każdy tv taki ma. ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

W sklepie Google Play nie widzę opcji instalacji Eurosport Player w Google TV.

Możesz skorzystać z APKMirror, pobrać plik apk Eurosport Player - Live Sport Streaming App 8.10.2 i zainstalować player z pliku.

Ja w ten sposób instalowałem Google Stadia, które w tym momencie nie jest oficjalnie dostępne na platformie Google TV.

Samą instalację można przeprowadzić na kilka sposobów.

Pozdrawiam,

julek

Opublikowano
17 godzin temu, daner77 napisał:

Jak podpinam chromecasta pod laptopa to nic nie wykrywa.

Na taki pomysł bym nie wpadł :-)

17 godzin temu, daner77 napisał:

A jak to zainstalować?

Jest kilka sposobów.

Ja preferuję taki:

- pobierasz plik APK i umieszczasz go na swoim Dysk Google

- w Google TV uruchamiasz jakiś menadżer plików obsługujący Dysk Google

- przechodzisz do pliku APK, który chcesz zainstalować i go uruchamiasz, instalujesz.

Żeby powyższe mogło zadziałać, musisz wcześniej mieć włączoną możliwości instalowania aplikacji z nieznanych źródeł:

- wybierz ikonę swojego profilu w prawym górnym rogu ekranu głównego Google TV

- wybierz "Ustawienia"

- przewiń w dół i wybierz "System"

- następnie kliknij "Informacje" w ustawieniach systemu

- przewiń w dół do pozycji "Android TV OS Build" i wybieraj ją wielokrotnie, aż pojawi się komunikat "Jesteś teraz programistą"

Masz teraz aktywowane opcje programistyczne, które umożliwiają instalację aplikacji z nieznanych źródeł.

- następnie wróć do głównego menu Ustawienia i wybierz "Aplikacje"

- przewiń w dół i wybierz "Bezpieczeństwo i ograniczenia"

- otwórz "Nieznane źródła"

- włącz przełącznik umożliwiający obsługę nieznanych źródeł przy menadżer plików obsługującym Dysk Google (tym którym chcesz instalować APK)

Pozdrawiam,

julek

• Zagłosuj (+1) 1
  • Dziękuję (+1) 1
Opublikowano (edytowane)

Ja po prostu wysyłam mailem.

Z kompa tak prosto nie zrobisz i podłączysz, aplikacje instaluje się przez ADB w terminalu.

Można użyć apki Send files o tv a potem FX file explorerem zainstalować.

Edytowane przez Ktosiu
  • Dziękuję (+1) 1
Opublikowano
7 godzin temu, julekjulek napisał:

Jest kilka sposobów.

Ja preferuję taki:

- przechodzisz do pliku APK, który chcesz zainstalować i go uruchamiasz, instalujesz.

Dziękuje.

Zainstalować co prawda mi się udało, gorzej z funkcjonalnością tej aplikacji. Nie ma żadnego kursora, trzeba wybierać na chybił trafił (prawdopodobnie apka jest tylko na ekrany dotykowe) po drugie jak już się uda utrafić to obraz jest odpalany na 1/3 tv po środku pionowo. 

Szkoda, bo między innymi do tej aplikacji kupiłem tego chromecasta ? wiem że da się streamować ale to już nie jest to samo, myślałem że będzie jako niezależna apka. Swoją drogą, to trochę się zdziwiłem po instalacji chromecasta że nie ma eurosport playera...

Opublikowano
14 godzin temu, daner77 napisał:

Trzeba było zainstalować inną wersje, niekoniecznie najnowszą.

Zdaje się, że jest wersja eurosport Player na tablety.

Być może trzeba było właśnie taka wersję zainstalować.

Pozdrawiam,

julek

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Rozruszam temat, bo jest konkurent dla Chromecast 4; Amazon Fire TV Stick premiera 17 listopada w przedsprzedaży za 199 zł. 

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

A czy jest jakaś metoda aby zainstalować apke INEA on line?

Podobno jest możliwość zainstalowania?

@julekjulek 

Coś chyba źle robię, bo nie dałem rady zainstalować.

Edytowane przez michal12345
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

czy  wszystkie apki  działają na tych chromie bo Kośiński coś wspomina że na gownomi  coś nie chce działać.  Druga sprawa  jest jakiś  serwis  który obsługuje Dolby Vision poza Apple TV ? bo ten chromecast nie obsługuje Dolby Vision  pomijam Dolby Atmos.   Homatics box 4k plus posiada.  Dodam że na gownomi box 4k  nie działa HDR w AMazon.

Edytowane przez Big-Apple
Opublikowano
W dniu 15.04.2021 o 11:25, julekjulek napisał(a):

Na taki pomysł bym nie wpadł 🙂

Jest kilka sposobów.

Ja preferuję taki:

Żeby powyższe mogło zadziałać, musisz wcześniej mieć włączoną możliwości instalowania aplikacji z nieznanych źródeł:

- wybierz ikonę swojego profilu w prawym górnym rogu ekranu głównego Google TV

- wybierz "Ustawienia"

- przewiń w dół i wybierz "System"

- następnie kliknij "Informacje" w ustawieniach systemu

- przewiń w dół do pozycji "Android TV OS Build" i wybieraj ją wielokrotnie, aż pojawi się komunikat "Jesteś teraz programistą"

Masz teraz aktywowane opcje programistyczne, które umożliwiają instalację aplikacji z nieznanych źródeł.

- następnie wróć do głównego menu Ustawienia i wybierz "Aplikacje"

- przewiń w dół i wybierz "Bezpieczeństwo i ograniczenia"

- otwórz "Nieznane źródła"

- włącz przełącznik umożliwiający obsługę nieznanych źródeł przy menadżer plików obsługującym Dysk Google (tym którym chcesz instalować APK)

Pozdrawiam,

julek

A da się  jakoś  podpiąc  huba  usb   czy  mieć możliwość  podłączenia czytnika USB z karta SD?

Opublikowano (edytowane)

Działa Dolby Vision bez problemu.

NETFLIX - Dolby Vision i Atmos

Amozon Prime  - Dolby Vision i Atmos

Jak ustalisz domyślnie DV i preferuj to zawsze je masz nawet na GUI .  

Wejdź w ustawienia WYŚWIETLACZ I DZWIĘK 

Ustaw : FORMAT... / PREFEROWANY na co tam chcesz, ja mam Dolby Vision  i najważniejsze DOPASUJ do...  nie ZAWSZE Dolby Vision tylko ma być DOPASUJ TREŚCI 

W jakim celu chcesz podpinać nośniki ?  Wystarczy zwykłe udostępnianie na dowolnym urządzeniu, ja mam z tunera vu+ , share ze Shield albo z routera. 

Edytowane przez Ktosiu
Opublikowano (edytowane)

@Big-Apple hub usb-c z PD(Power Delivery), tylko nie wszystkie działają, najlepiej z portem LAN

Edytowane przez paps
Opublikowano (edytowane)

Działa, mam z wbudowanym M.2 1 Tb, 2x SD , LAN ,   podpinam PENY. 🙂 

Czyta SD i pena ale dysku wewnętrznego nie chce 😕 Ten sam dysk wpięty do innego huba i podpięty pod USB działa.  😕 

Jeszcze jeden dziwny problem, nie akceptuje zasilania przez jakikolwiek kabel USB-C co mam w domu ale użycie kabla który był w pudełku rozwiązało problem zasilania.   Działa z zasilaczem jak i na zasilanie z TV. 

Poza tym działa też Chromecast 4 prze kabelek LAN. 😛  Nie wiem czemu ale ciągle mam problemy by sam się podłączył do sieci WiFi po załączeniu. 

Edytowane przez Ktosiu
Opublikowano

Ja mam takiego, kupiłem w 2021 roku, a wtedy nie było dużego wyboru, bo nie każdy działał z chromecastem4k, dodatkowa pamięć na apki na microSD, sieć po LAN, oryginalny zasilacz chromecasta daje radę.

Vemont 7 in 1 - $40 (2021r)z przesyłką/VAT z amazon.com

vemont.png.c955f0f0653c746ebdfbf706f00b46ef.png